По време на предизборната кампания 59-годишният Роберт Фицо се зарече, че

...
По време на предизборната кампания 59-годишният Роберт Фицо се зарече, че
Коментари Харесай

Словакия отлага решенията за военна помощ за Украйна до съставянето на ново правителство

По време на предизборната кампания 59-годишният Роберт Фицо се зарече, че Словакия няма да изпрати " нито един патрон " в Украйна, и прикани за по-добри връзки с Русия. Фицо, който е някогашен министър председател, неотдавна съобщи, че „ войната в Украйна стартира през 2014 година, когато украински фашисти убиха цивилни от съветска народност “.

Словакия реши да отсрочи решенията си за военна поддръжка за Киев в очакване на новото държавно управление след изборния триумф на партиите, които се опълчват на помощта за прилежаща Украйна, заяви президентството в Братислава, представено от Франс прес.

„ Президентът Чапутова споделя гледната точка на (премиера в оставка Лудовит) Одор, съгласно който решението по този въпрос би трябвало да отразява резултатите от последните парламентарни избори “, сподели за Агенция Франс Прес Мартин Стризинец, представител на президентството.

„ Решение за даване на военна помощ в този миг би основало казус за бъдещи промени в политическата власт. Освен това настоящето държавно управление в оставка има лимитирани пълномощия “, добави представителят.

Той не сподели дали скоро ще бъдат взети значими решения, само че акцентира, че президентът Чапутова " не е трансформирала позицията си по отношение на военната помощ за Украйна и че ще продължи да я поддържа в рамките на опциите, с които към момента разполагат словашките въоръжени сили ".

В понеделник президентът връчи мандат за съставянето на ново държавно управление на популиста Робърт Фицо, който се опълчва на военната помощ за Украйна и е считан за проруски надъхан.

Партията на Фицо „ Посока - Социална народна власт “ получи 23% от гласовете и победи центристката партия " Прогресивна Словакия ", останала втора с 18 % на изборите в събота.

По време на акцията 59-годишният Фицо се зарече, че Словакия няма да изпрати " нито един патрон " в Украйна, и прикани за по-добри връзки с Русия.

Фицо, който е някогашен министър-председател, неотдавна съобщи, че „ войната в Украйна стартира през 2014 година, когато украински фашисти убиха цивилни от съветска народност “.

В неделя Фицо сподели, че страната му има " по-големи проблеми " от помощта за Украйна. Досега Словакия, която е член на Европейски Съюз и НАТО, беше значим европейски донор на Украйна, като дял от нейния Брутният вътрешен продукт, отбелязва Агенция Франс Прес.

„ Вярваме, че (случващото се в) Украйна е голяма покруса за всички. Ако на „ Посока - Социална народна власт “ бъде предоставено да сформира кабинет... ще създадем всичко допустимо да организираме мирни договаряния допустимо най-скоро “, сподели Фицо.

За да ръководи, Фицо се нуждае от коалиция, с цел да разполага с болшинство във 150-местния еднокамарен парламент, защото партията му получи 42 мандата.

Лявата партия " Глас - обществена народна власт " има 27 места. Тя е образувана към отцепници от „ Посока “ и е един от евентуалните ѝ партньори.

Двете партии биха могли да се обединят и с дребната и проруска Словашка национална партия, която получи 10 места, с цел да имат болшинство от 79 места.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР